top of page

Klasični Data Centar

Stari, dobri, klasični data centar. 

Prvi data centri koji su se pojavili su bili klasični data centri, najrasprostranjeniji su i danas, a biće veoma zastupljeni i ubuduće. Stoga im treba pokloniti posebnu pažnju.

Pričamo o data centru u zgradi koja jeste ili nije pravljena za ovakvu namenu, ali šta je - tu je...


Klasični data centri su nastali na samom početku razvoja informacionih tehnologija i upotrebe prvih ICT sistema u kompanijama. Oprema u njima se postepeno menjala a sa opremom i bezbednosni zahtevi ali uglavnom nije postojao sistemski pristup za modernizaciju data centara. Prilikom izgradnje starijih objekata nije se vodilo računa o prostoru za smeštaj IT opreme pa su server sobe ili data centri naknadno izgrađeni u iznuđenim prostorijama koje nisu predviđene niti pogodne za tu namenu, često neadekvatne i neopremljene po standardima. Neiskustvo i nedovoljno poznavanje tehnologije data centara dovodi ponekad do primene rešenja koja u kasnijoj eksploataciji stvaraju probleme.

 

Iz navedenih razloga, postojeći klasični data centri su ugroženi su bezbednosnim i tehničkim rizicima ali imaju i mnogo prostora za unapređenje. Prilikom izgradnje novog klasičnog data centra potrebno je voditi računa o odabiru odgovarajućih rešenja fizičke IT infrastrukture kako bi se obezbedila pouzdanost i dostupnost.

 

Zato smo mi tu za Vas!

Classic-DC-1200.jpg

Prva barijera zaštite je zidana prostorija (beton, blokovi, cigla, malter) u kojoj se nalazi vaš postojeći ili treba smestiti novi data centar. Zbog slabih zaštitnih karakteristika, zidane prostorije  je neophodno unaprediti kako bi zaštitili vrednu opremu i podatke od spoljašnjih rizika. 


Mada je najčešći prvi izbor izolacija vatro- i vodootpornim gips-kartonskim pločama, to je rešenje za nuždu koje ostavlja mnoga otvorena pitanja otvorenim i nerešene probleme. Rešenje primereno IT aplikacijama je najviši nivo zaštite - modularna sertifikovana sigurna sobu, tzv. soba u sobi. 


Dalje opremanje prostorije fizičkom IT infrastrukturom se obavlja kao i kod drugih tipova izgradnje, prilagođeno Vašim potrebama. Bitno je napomenuti da se kod postojećih data centara svaki od sistema fizičke IT infrastrukture pojedinačno može dodati ako nedostaje, zameniti, unaprediti ili povećati kapacitet:

  • Rek ormani – kamen temeljac pouzdanog data centra

  • Pouzdan sistem napajanja sa generatorima i UPS uređajima - za obezbeđenje pouzdanog i neprekidnog napajanja

  • Distribucija napajanja u samom DC – karika na koju se često zaboravlja

  • Sistem klimatizacije - preciznom klimatizacijom do povećanja efikasnosti i dostupnosti

  • Monitoring fizičkih parametara – pratite stanje i predupredite incidente u svakom trenutku 

  • Nadzor i upravljanje infrastrukturom DCIM – data centar na dlanu

  • Protivpožarni sistemi – pouzdana rana daetekcija i automatsko gašenje 

Classic-DC-2-1200.jpg
bottom of page