top of page

Budite cool kao Vaši serveri: IT klimatizacija

Updated: Jun 8, 2023

Fraza “up-time” se često ponavlja od strane IT profesionalaca, odražavajuči činjenicu koja je glavno merilo njihovog uspeha – dostupnost servisa. Moderni sistemi IT klimatizacije podržavaju “up-time” ali da bi razumeli zašto, moramo da razmotrimo uticaj loše klimatizacije kako bi se odlučili za odgovarajući tip profesionalnog rešenja koji će podići IT infrastrukturu na viši nivo.


Proizvođači IT opreme sa svakom novom generacijom, stalno poboljšavaju performanse uređaja dok u isto vreme smanjuju “footprint” ili jednostavnije rečeno prostor koji taj uređaj zauzima u data centru. Ovakav trend vodi do toga da se gustina opreme i toplote u jednom reku povećava. Ukoliko ne obraćamo pažnju na to, naročito nakon nadogradnje opreme, postojaće rizik od značajne štete po IT sisteme.

IT oprema je izuzetno osetljiva i mora se čuvati u striktnom temperaturnom opsegu kako bi pružila svoj puni potencijal. Iskakanje temperature izvan ovih limita će ubrzati starenje, skratiti životni vek opreme i na kraju povećati troškove.

Oprema koja je izložena većim temperaturama će smanjivati svoje performanse sve do tačke gde se može ugasiti ukoliko se dostigne gornja temperaturna granica. Nije iznenađujuće to što ako kritična oprema prestane sa radom može dovesti do veoma ozbiljnih posledica po poslovanje. Greška na proizvodnoj liniji ili gubitak e-mail servera mogu izazvati velike troškove i naneti štetu reputaciji firme.

Korisnici koji su u data centrima dodavali nove servere i opremu mogu otkriti da njihovi sistemi klimatizacije moraju da rade sa većom snagom kako bi održali potreban nivo temperature, što dovodi do skoka u potrošnji električne energije, troškovima kao i skraćenja životnog veka sistema klimatizacije.


Hladna zona cold aisle
Hladna zona

Male izmene - velika unapređenja

Za postojeće sisteme klimatizacije, pod uslovom da su raspored i orjentacija rekova u prostoriji takvi da omogućavaju homogene tople i hladne zone, prateći sledeće smernice moguće je malim unapređenjima postići značajnu razliku u energetskoj efikasnosti i uštedama.

Slobodan prostor u reku može značiti da je neiskorišćeni prostor ostao nepopunjen. To omogućava da topao vazduh sa zadnje strane reka nesmetano prolazi do hladnog vazduha na prednjoj strani sa kojim se meša što utiče na ukupnu efikasnost sistema klimatizacije, smanjujući ΔT (razliku temperature), i istovremeno performanse sistema klimatizacije. Upotrebom blank panela na praznim pozicijama u reku, vrlo jednostavno se poboljšava razdvajanje toplog i hladnog vazduha.


Isti princip važi i za mesta za uvod kablova u rek i prostor između 19” raster šina i bočnih strana, koji se može zatvoriti četkama koje omogućavaju dobru barijeru i naknadno postavljanje novih kablova ili penastih traka koje pružaju čvrstu barijeru i sprečavaju termičke kratke spojeve.


Ukoliko se na rekovima koriste perforirana vrata, onda bi zatvaranje tople ili hladne zone trebalo da bude visoko na listi prioriteta. Zatvaranje zone predstavlja sistem vrata i panela koji kreiraju barijeru između toplog i hladnog vazduha u prostoriji. Hladna zona stvara “džep” hladnog vazduha koji mogu koristiti svi rekovi u zoni, dok je kod tople zone obrnuto, topli vazduh iz svih rekova se čuva u jednoj zoni. Ovakav sistem je praktičan, modularan i može se primeniti na već postojećim instalacijama. Zatvaranje zone može povećati performanse i smanjiti potrošnju energije postojećeg sistema klimatizacije što može izbeći potrebu za povećanjem kapaciteta ili kupovinom nove klimatizacije.


IT Free cooling
Kombinacija aktivnog hlađenja i free coolinga

Instalacija novog sistema klimatizacije

Ukoliko je istekao životni vek postojeće klimatizacije, potrebno je povećati pouzdanost, rashladni kapacitet ili zameniti postojeću sa profesionalnom klimatizacijom, potrebna Vam je instalacija novog rešenja. Kako bi odabir rešenja bio adekvatan potrebno je voditi računa o nekoliko faktora, a mi smo tu da Vam pomognemo.

Postoje razne tehnologije i tipovi sistema, od kojih svaki odgovara različitim primenama.

Kako se gustina toplote u rekovima povećava, javlja se potreba za hlađenjem većih kapaciteta koje će koristiti tehnologije direktne ekspanzije (DX) ili još većih kapaciteta sa hladnom vodom kao rashladnim sredstvom (CW). Odlika ovakvih Rittal LCP DX/CW i LCU DX rešenja je ta što se dobijaju veliki rasladni kapaciteti sa izuzetno malim footprint-om, od 1kW do 55kW po samo jednoj jedinici. Hladan vazduh se distribuira odmah uz opremu i ravnomerno po celoj visini reka, nije potreban dupli pod, štedi se prostor, veća je energetska efikasnost i uštede.

Potebno je voditi računa o modularnosti rešenja, tj. da se instalira samo rashladni kapacitet koji je trenutno potreban kako se ne bi odmah investiralo u kapacitete koji se neće koristiti ali i da postoji prostor za buduća proširenja kada to bude bilo potrebno.

Takođe veoma bitna Stavka je i potrebna redundantnost rešenja. To znači dodavanje više jedinica nego što je potrebno, jedna ili duplo više kao nezavisni sistemi (N+1 ili 2N), kako bi se u slučaju kvara ili neophodnog održavanja obezbedio nesmanjeni rashladni kapacitet od potrebnog.IT cooling IT hlađenje

Kako odabrati odgovarajuće rešenje?

Kvalitetna početna analiza i odabir adekvatnog budućeg rešenja za budućnost, mogu preduprediti više troškove i kasnije probleme koji mogu uticati na poslovanje.

Na raspolaganju su Vam brojna rešenja, ali kako odlučiti koje je pravo? Klima uređaj sa direktnom ekspanzijom, ili sistem sa hladnom vodom? Kako da odredite potrebnu snagu hlađenja? Mnogo je pitanja, a napolju je već veoma toplo.

Za rešavanje problema klimatizacije možete se osloniti se na nas, pomoći ćemo Vam u odabiru, planiranju, projektovanju i implementaciji čak i najkompleksnijih rešenja.


23 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page