top of page

Vaš apartman u velikoj kući: Kolokacija

Updated: Jun 8, 2023

Kolokacija: rešenje za mala i mikro preduzeća

Kolokacija serverski rekovi

Problem smeštaja i obrade velikih količina podataka nije rezervisan za velike, već je sve više muka malih i mikro kompanija. Implementacija infrastrukture potrebne za nesmetano i pouzdano poslovanje ponekad kasni za povećanjem obima posla. Razlozi su tehničke, operativne ili finansijske prirode. Kada se ti problemi približe granici nerešivosti, razmišlja se o kolokaciji.


Šta je kolokacija?

Kolokacija znači da ste svoje servere i prateću mrežnu opremu udomili u data centru, iznajmivši prostor i potrebne infrastrukturne resurse: napajanje, hlađenje, konektivnost, zaštitu, sigurnost.


Trendovi

Rast količine podataka pritiska sve više kompanija da koristi kolokaciju kao optimalno rešenje. Vrednost tržišta kolokacije je u 2020 bio oko 50 milijardi dolara, a pretpostavlja se rast od oko 14% do 2022. Sve više malih i srednjih preduzeća koriste kolokaciju kao rešenje za svoju IT infrastrukturu. Glavni razlozi leže u eksplozivnom rastu količine podataka u operativnim aktivnostima, razvoju i istraživanjima i uvođenju Industry 4.0 principa u proizvodnji. Proizvoditi terabajte, petabajte ili eksabajte informacija je mnogo lakše nego ih čuvati, pa se već oseća manjak kapaciteta. Zbog toga se sve više koriste servisi clouda i kolokacije.


Šta donosi kolokacija?

Najpre, manje glavobolje kada su u pitanju dnevna operativna pitanja, ali i planiranje investicija u infastrukturu malih preduzeća. Analize pokazuju da je za malo preduzeće isplativiji kolokacioni ugovor na 3-5 godina od grinfild investicije u IT infrastrukturu čije se korišćenje projektuje na 15-20 godina. Pored finansijskih, kolokacija daje dodatne merljive prednosti i pogodnosti:

  • Sigurnost: Kolokacioni data centri nude višestruko bolju fizičku i IT sigurnost sa skalabilnim nivoima zaštite;

  • Skalabilnost: Kolokacioni provajder bez problema zadovoljava zahteve u povećanju prostora, snage, propusnog opsega i broja zaposlenih koje diktira rast biznisa, a što može biti problematično za mala preduzeća;

  • Energetska efikasnost: smanjenje PUE, potrošnje energije i CO2 otiska su za velike data centre obavezni, ali se ti problemi lakše rešavaju kada je u pitanju veća količina opreme;

  • Konektivnost: obezbeđenje više mrežnih provajdera je standardna ponuda kod kolokacije;

  • Upravljanje rizicima: izmeštanje podataka i kritične opreme u kolokacije obezbeđuju povećanje redundanse i smanjenje downtime-a, bez posledica po raspoloživost.

Rekovi kolokacija

Vaš biznis je spreman za kolokaciju. Rittal sve čini lakšim.

Implementacija kolokacione infrastrukture i servisa je izazov zbog kompleksnosti i visokih zahteva, često protivrečnih. Rešiti smeštaj opreme, napajanje i hlađenje, sigurnost i monitoring, a ne izgubiti se u šumi vendora, rešenja i „rešenja“, proizvođača i tehniologija…

Oslanjajući se na Rittalova rešenja, Vesimpex može rešiti dileme i trileme i pomoći Vam da dođete do zaokruženog rešenja bez enormnih budžeta, skrojenog tačno po meri i pogodnog za dugogodišnju eksploataciju i održavanje bez glavobolje.

Rittal je prisutan u kolokaciji godinama, nudeći zaokruženi sistem opreme i rešenja bez nerešenih pitanja:

  • Kolokacioni rekovi velike nosivosti sa odvojenim, nezavisnim pregradama za opremu različitih korisnika

  • Sistemi napajanja od glavnog razvoda kapaciteta 5500A do distribucije u svakom reku i do svakog potrošača, uz merenje i upravljanje izvodima

  • Modularni efikasni sistem klimatizacije za najveća toplotna opterećenja, sa vodom ili DX jedinicama

  • Superosetljivi sistem rane detekcije požara i automatskog gašenja

  • Nadzor nad fizičkim parametrima prostora i upravljanje celim data centrom kroz RiZone DCIM aplikaciju.

Modularna kućišta sa vertikalnom podela do četiri potpuno nezavisna dela po visini omogućiće Vam optimalni smeštaj opreme i odvajanje korisnika. Standardni pribor i dodatna oprema rekova rešava sva pitanja napajanja, klimatizacije i nadzora.

U slučaju potrebe možemo da Vam ponudimo potpuno odvajanje više rekova u zaštićenu celinu, tzv. cage rešenja, sa potpunom kontrolom prisustva i pristupa.

Implementacija pribora i unutrašnje opreme je veoma jednostavna, jer su svi elementi prilagođeni montaži i povezivanju bez korišćenja alata. Ne brinite za težinu opreme, Rittal rekovi imaju (a)testiranu nosivost do 1500kg.


Kolokacija rekovi hlađenje IT infrastruktura

Disipacija opreme ponovo počinje da raste. Od nekadašnjih 3kW, sada je najčešće u opsegu 5-8kW po reku, a u specifičnim aplikacijama i do 25kW po reku. Za hlađenje servera na raspolaganju su Vam vertikalne rashladne jedinice velike efikasnosti i snaga, do 35kW u DX i 53kW u varijanti sa vodom kao rashladnim fluidom. Rashladne jedinice sa kombinovanim free cooling jedinicama bitno poboljšavaju PUE. Dodatni pribor će Vam pomoći da maksimalno iskoristiti strujanje vazduha, bez nepotrebnih gubitaka. Montaža je olakšana jer rashladne jedinice zauzimaju veoma malu površinu u data centru, a po dimenzijama odgovaraju serverskim rekovima.


Kolokacija nadzor DCIM

Posebnu prednost za korisnike kolokacije donosi sistem nadzora fizičkih parametara, CMC uređaj koji meri temeperaturu, vlažnost, parametre napajanja, signalizira statuse i upravlja radom klimatizacije, otvaranjem vrata itd. Senzori su vezani u mrežu koja se lako proširuje i modifikuje, a daljinski nadzor je moguć korišćenjem brojnih standardnih protokola. Nivo iznad predstavlja RiZone DCIM softver za vizuelizaciju, nadzor i upravljanje data centrima. Praćenje svih parametara i automatizovane procedure upravljanja obezbeđuju pravovremeni i adekvatni odgovor na sve rizike i poremećaje, kao i optimizaciju rada i smanjenje troškova eksploatacije.


Sistemi rane detekcije požara sa recirkulacionim sistemom i ekstremno osetljivom mernom ćelijom, zajedno sa uređajem za automatsko gašenje na bazi Novec-1230 čine efikasnu i pouzdanu zaštitu od požara.


Pouzdan partner za implementaciju

Vesimpex nudi podršku i dugogodišnje iskustvo u planiranju, projektovanju i izvođenju fizičke infrastrukture data centara, kao i održavanje i servisna SLA ugovore tokom eksploatacije. Uz našu pomoć u svim fazama projekta put do pravog rešenja je brži i jednostavniji.


11 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page